Welke rum drink je puur?

Bruine rum

Rum is ontzettend lekker en het drinken van rum wordt ook steeds populairder. Rum mix je met andere dranken in bijvoorbeeld een cocktail, maar rum kun je ook puur drinken. Niet iedereen weet hoe je rum puur drinkt en welke rum je daarvoor het best kunt drinken. Ben jij een liefhebber van rum of wil je dit als nieuw drankje proberen? Lees dan snel verder.  

Wat voor soorten rum zijn er?

De meeste mensen kennen alleen witte en bruine rum. Maar er zijn veel verschillende soorten rum en de smaken van de rum verschillen onderling. Witte rum bevat bijvoorbeeld het minste smaak. Bruine rum heeft daarentegen veel meer smaak. Dat komt door de specerijen die erin zitten. Daarnaast heb je ook nog flavoured rum, dit is rum met een smaakje. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan smaken als limoen, passievrucht en ananas.

Voor de echte sterke drank liefhebbers is er Overproof rum. Deze rum bevat minstens 75% alcohol. Tot slot hebben we nog gold rum en spiced rum. Gold rum zit tussen een lichte en bruine rum in. Aan spiced rum zijn extra specerijen toegevoegd, deze is daarom ook extra smaakvol.

Oudere rum soorten

Vooral oude rum soorten zijn geschikt om puur te drinken. Dit zijn rum soorten die (lang) gerijpt zijn. Lang gerijpte rum is zachter van smaak dan rum die korter heeft gerijpt. Jonge rum smaakt volgens velen ‘scherper’ dan oude rum. Ook proef je meer smaken bij een lang gerijpte rum. Witte rum is erg geschikt om te mixen met frisdrank. Denk bijvoorbeeld aan rum-cola. Ook een bruine rum-cola is aan te raden wanneer je begint met proeven van rum.

Bruine rum

Hoe drink je rum puur?

Het enige wat je nodig hebt om rum puur te drinken is een fles naar keuze, een mooi glas en eventueel wat ijs. Let er wel op dat wanneer je ijs toevoegt aan de rum, de smaken ook anders worden. De smaken worden namelijk lichter doordat het ijs smelt en er water bij de rum komt.

Schenk ongeveer 3 cl in een glas en laat het hier even inzitten. Wanneer je de rum even in het glas laat zitten, openen de geuren en smaken van de rum. Neem kleine slokjes en laat de rum even in je mond zitten voordat je het doorslikt. Zo proef je de echte smaaksensatie.

Met rum kun je dus een hoop kanten op. Begin je net met het drinken van rum? Koop dan een aantal verschillende soorten rum om erachter te komen welke smaak jij het lekkerst vindt. Schaf wat mooie glazen aan en zet de volgende keer een fles lekkere rum op tafel voor jou en je gasten.

Meer verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *