C1 rijbewijs
Rijbewijs

Waar heb ik een C1 rijbewijs voor nodig?

Een C1 rijbewijs is in principe een vrachtautorijbewijs. Met dit rijbewijs mag je een rijtuig besturen met een massa tussen de 3500 kg en 7500 kg. Naast een kleine vrachtwagen is dit ook bijvoorbeeld een grote camper of een ambulance. Ook voor het meenemen van een paardenvrachtwagen heb je dit rijbewijs nodig.

Vrachtwagen

Als je het voertuig hobbymatig of voor privé-gebruik wilt besturen, dan hoef je niet aanvullend Code 95 te halen op het C1 rijbewijs. Ook als je als ambulancechauffeur wilt gaan werken, hoef je geen Code 95 aanvulling te halen. Wanneer je beroepsmatig goederen gaat vervoeren moet je wel de Code 95 aanvulling volgen. Dit bestaat uit een extra theorie-examen en twee praktijktoetsen.

Waar moet ik aan voldoen om een C1 rijbewijs te halen?

Om je dit rijbewijs te halen, moet je minstens 18 jaar oud zijn. Ook moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B (auto-rijbewijs). Hier wordt wel een uitzondering op gemaakt voor bepaalde MBO-leerlingen die een opleiding doen voor het beroep chauffeur goederenvervoer of chauffeur personenvervoer. Verder moet je medisch gekeurd worden, en hier gezond worden verklaard. Wanneer je deze Verklaring van geschiktheid ontvangt, moet deze naar de RDW worden verstuurd.

Opleiding

Welke examens moet ik halen 

Voor het halen van een C1 rijbewijs moet je slagen voor verschillende theorie- en praktijkexamens. Je begint met het theorie-examen ‘Examen Bus en Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek light (RV1-light)’. Hier wordt je onder meer getoetst op je kennis van de gedragsregels, verkeerswetgeving en kennis van functie en werking van de voertuigtechniek. Als je dit examen hebt gehaald, komt er nog een theorie-examen, genaamd ‘Examen theorie deel 2, administratie (R2C)’. Hierin wordt je getoetst op je kennis van de veiligheidsaspecten, milieuaspecten, relevante bepalingen van de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit vervoer en relevante bepalingen in de vervoerswetgeving.

Als laatste komt het praktijkexamen vrachtauto C1 of C praktijk. In dit examen rijdt je zelf in een vrachtwagen en moet je laten zien dat je hier veilig en netjes in kunt rondrijden. Ook is het belangrijk dat je professioneel rijgedrag vertoont, je bijzondere verrichtingen goed uitvoert en je goede voertuigbeheersing hebt.