Gezondheid
Zorg

Stress voorkomen, is dat mogelijk?

In de hedendaagse samenleving is stress voorkomen makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is iedereen het er over eens dat teveel stress ongezond is. De tegenstrijdigheid is dan ook dat je stress niet kunt vermijden. Iedereen heeft in meer of mindere mate te maken met stress. Stress in je gezin, stress op de werkvloer, stress in je sociale leven. Overal kun je te maken hebben met stress. En stress is ook niet per definitie ongezond. Het stresshormoon adrenaline helpt je bijvoorbeeld ook om beter te presteren. Waardoor je wel op tijd je kinderen op de crèche kunt afleveren of op je werk die deadline kunt halen.

Stress voorkomen

Stress voorkomen als je er teveel last van hebt

Deze alledaagse stress kun je niet voorkomen en dat hoeft ook niet. Wanneer je er veel last van hebt, blijft de adrenaline nog lang in je lichaam zitten waardoor het alerte en opgefokte gevoel blijft, ook nadat de inspanning al voorbij is. En dat gevoel kost ontzettend veel energie en is bovendien onnodig. Het gaat er dan niet zozeer om om stress te voorkomen maar vooral hoe je daarmee om gaat. Iedereen reageert anders op stress en heeft andere valkuilen. Toch is er een gemene deler die voor iedereen geldt. Het antwoord op stress is ontspanning.

Ontspanning

Ontspanning is de remedie tegen stress

Ontspanning zorgt ervoor dat de adrenaline je lichaam verlaat. Zeker in stressvolle tijden is het belangrijk om voldoende ontspanning te zoeken. Welke ontspanning is voor iedereen anders maar het belangrijkste is dat jij je kunt ontspannen en je energielevel weer kunt opladen. Of dat nu een dagje sauna is, een avondje stappen of met een boek in een warm bad. Als het voor jou werkt is het goed. Wanneer je merkt dat deze ontspanning niet meer genoeg is, kun je ook hulp inschakelen van een professional.