24 oktober 2021

De voor- en nadelen van private leas

3 min read
private lease

Iedereen wil wel in een gloednieuwe auto rijden. Het goede nieuws is dat dit via een private lease contract ook echt mogelijk is! Maar bij het horen van het woord ‘contract’ word jij misschien een beetje zenuwachtig. Dit betekent immers dat je ergens aan vast zit en waar je voor een bepaalde tijd ook niet meer vanaf kunt. Super belangrijk dus om te weten wat zo’n private lease constructie precies inhoudt en wat hiervan de voor- en nadelen zijn. Wij zochten het voor je uit/.

Wat is private lease en hoe werkt het?

Wil je geen grote investering doen om in een nieuwe auto te rijden of heb jij zo’n groot bedrag helemaal niet op jouw rekening staan? Via private lease is het toch mogelijk om in een nieuwe auto te rijden. In plaats van de auto te kopen, sluit je hiervoor een huurcontract af. De duur van dit contract kan verschillen maar geldt meestal vanaf 12 maanden. Als het contract voorbij is, lever je jouw auto in en kun je weer voor een gloednieuw model kiezen. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand. Hiervoor lease je niet alleen de auto, maar zijn ook alle bijkomende kosten gedekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzekeringen en onderhoudsbeurten bij de garage. Het enige dat je hiernaast nog hoeft te betalen zijn de benzine en eventuele bekeuringen.

De voor- en nadelen van private lease

Dat klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Een private lease auto heeft een heleboel voordelen. We zetten ze nog eens voor je op rij:

De voordelen van private lease:

  • Rijd een gloednieuwe auto voor een vast bedrag per maand
  • Geen eenmalige grote investering nodig
  • Het contract is inclusief alle bijkomende kosten, zoals onderhoud en verzekeringen
  • Alles wordt door de maatschappij waarbij jij jouw private lease contract afsluit geregeld
  • Alleen benzine en eventuele bekeuringen moet je zelf nog betalen
  • Je weet precies wat je maandelijks kwijt bent en komt nooit voor onverwachte verrassingen te staan
  • Loopt jouw private lease contract af, dan kun je gewoon weer een nieuwe auto uitzoeken

Een auto private leasen heeft dus een heleboel voordelen ten opzichte van het kopen van een nieuwe auto. Echter zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een private lease contract afsluit. Of onderstaande nadelen van toepassingen zijn, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Bekijk ze dus goed.

De nadelen van private lease:

  • Een private lease contract geldt als een lening. Gedurende de hele contractduur krijg je hiervoor een BKR-registratie. Als je binnenkort een huis wilt kopen en daarvoor een hypotheek nodig hebt, zul je minder geld kunnen lenen als je private leaset
  • Vind je de auto zo fijn dat je deze eigenlijk wel zou willen kopen? Met private lease kan dit helaas niet. De auto blijft eigendom van de verhuurder en moet je weer inleveren na afloop van het contract
  • Ben jij ondernemer? Dan kan een financial lease constructie voor jou fiscale voordelen hebben ten opzichte van private lease. Dit moet je weten over het zakelijk leasen van een auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *